oyuncu olmak için ne gerekli

Oyuncu olmak dönemlik bir iş değil bir yaşam tarzıdır, bu sebepten cast ajansında sıra bekleyenler en fazla figuran olabilir. Peki gerçek bir oyuncu nasıl olunur.

Oyunculuk bir Meslektir

Oyuncu olmak istiyorsanız öncelikle bunu bir iş olarak kabul edip hayatınızdaki herşeyi buna göre planlamalısınız. Nasıl ki üniversiteye gidecek bir genç uzun uzun araştırma yapıp bölüm seçerken tanıdığı herkese danışır ve ailesinin de kabul edeceği bir meslek seçmeye çalışır, oyunculuk da böyledir. Hiçbir ünlü oyuncu "bir dizideki karakteri çok sevdim, bende oyuncu olacağım" diyerek oyuncu olmamıştır. Birkaç oyuncunun hayat hikayesine bakarsanız aslında onların da çok uzun süren eğitimlerden ve birçok deneyimden geçtiğini göreceksiniz.

Oyuncu olmanın bir meslek olduğunu, hatta meslekten fazlası, bir yaşam tarzı olduğunu bilmelisiniz. Oyuncular televizyonda çok gösterişli bir hayat yaşıyormuş gibi görünür, fakat işin aslına baktığınızda gece yarısına kadar setlerde çekimlerde vakit geçirdiklerini, uykusuz kaldıklarını ve orda onları alkışlayan kimse olmadığını görürsünüz. Rol gereği ağlaması gerektiğinde hiç zorlanmadan ağlamalı ve rol gereği sevişmesi gerektiğinde, daha önce fazla samimi olmadığı biriyle sanki 40 yıllık evli eşiymiş gibi öpüşmesi gerekir. Bunları yaparken de iki kişi bir odada tek kalmaz, aksine kameraman, yönetmen, ışıkçı ve diğer set ekibi de onları izlemektedir.

Oyuncunun Özel Hayatı

Gündelik yaşamda ise herşey o kadar keyifli değildir, oyuncuların özel hayatı fazla gizli kalmaz, televizyonda magazin programlarından ve gazetelerden herkes onların hayatını takip eder. Bu sebeple oyuncular tatile çıkacağı zaman mümkünse tanınmadığı ülkelerde tatil yapmaya gider.

Oyunculuk Eğitimi

Oyuncu olmayı kafaya koyduysanız bilmeniz gereken diğer önemli nokta, cast ajansına kayıt yaptığınızda verdiğiniz 100 lira sizi ünlü yapmaz. Cast ajansı ünlü yönetmenlere sizi göstermek için kapı kapı dolşamaz. en fazla katalog içindeki şaşkın suratlı bir fotoğraf olarak kalırsınız. Cast ajanslarından önce bir eğitim kurumuna gidip birkaç aylık oyunculuk eğitimi almanız gerekir. böylece en azından işin arka planı hakkında fikir edinirsiniz. Eğer sıradışı bir tipiniz varsa cast ajansından resminizi gören yapımcı sizi deneme çekimine çağırabilir, böylece yeteneğinizi göstermek için fırsat yakalamış olursunuz. Deneme çekiminde sudan çıkmış balık gibi olmamak için kesinlikle eğitim almalısınız.

 

Oyunculuk Eğitimi nerden alınır

Oyuncu olmak için gidebileceğiniz birkaç kapı var, kısaca bakalım:

1- Oyunculuk Okulu: Oyunculuk okulu veya tiyatro eğitim okulları, üniversitelerin radyo ve televizyon bölümleri olabilir. Okullar genç yaşta oyuncu olmaya karar verenler içingüzel birer başlangıç noktasıdır. Sıra arkadaşınız iyi bir dizide rol kaptığında sizi de çağırıp bağlantı sağlayabilir.

2- Belediye Tiyatrosu: Belediyenin tiyatro kadrolarına girmeyi başarırsanız öncelikle yerel tiyatrolar, çocuk tiyatroları gibi küçük işlerde rol alırsınız. Kendinizi kanıtlayabilirseniz büyük tiyatrolarda oynayacağınız tek bir oyunla bile yönetmenlerin ve yapımcıların ilgisini çekebilirsiniz.

3- Cast Ajansları: Cast ajanslarına kayıt yaptırıp filmlerde figuran olabilirsiniz, en ucuz yol budur. Fakat kendinizi yetiştirmeniz zor olur. Bazı cast ajansları eğitim verir ama kısa süreli ve temel eğitimlerdir.

4- Ustanın izinden: Bir oyuncuyla bağlantı sağlayabilirsiniz, hem ondan fikir alabilir hemde meslek için izlenecek yol konusunda görüşlerini sorabilirsiniz, Dizi oyuncuları genelde meşgul oldukları için size zaman ayırmasına değecek bir bağlantınız olmalı.

5- Yapım Ajansları: Bir yapım ajansında kadrolu bir işe girersiniz. Farklı bir kişiliğiniz varsa ilgi çekersiniz ve filmlerde küçük rollerden başlayıp rol alırsınız. Örneğin türkiyedeki bir yönetmen ev kadını rolünü için, "daha doğal olacağı" gerekçesi ile ışık şefinin karısını oynatmıştır.

 

Kadın Oyuncular

Eylül Tumbar Eylül Tumbar "Bambi" Biz Kimden Kaçıyorduk Anne Dizi izle
 Aylin Akpınar Aylin Akpınar "Emel Eren" Kardeşlerim Dizisi
Pınar Çağlar Gençtürk Pınar Çağlar Gençtürk "Aylin Erguvan Yılmaz" Yargı Dizisi
Ece Yüksel Ece Yüksel "İnci Erguvan" Yargı Dizisi
Pınar Deniz Pınar Deniz "Ceylin Erguvan (Avukat)" Yargı Dizisi
Güzide Arslan Güzide Arslan "Şelale" Lise Devriyesi
Asena Tuğal Asena Tuğal "Seda Sancak" Lise Devriyesi
Bahar Şahin Bahar Şahin "Işıl" Lise Devriyesi
Afra Saraçoğlu Afra Saraçoğlu "Ece Çamkıran" Fazilet Hanım Dizisi
Meriç Aral Meriç Aral "Eylem Mercier" Söz Dizisi

UN cached :

/home/gamirnrt/public_html/A_DiziOyuncular/oyunculuk-egitimi/oyuncu-olmak-icin-ne-gerekli.htm