Dizi Oyuncuları ne kadar para Kazanıyor
dizi oyuncularının aldığı paralar, dizi oyuncuları bölüm başına ne kadar maaş alıyor ve ödeme miktarı nedir, oyuncu ücretleri nasıl değişir.
Dizi oyuncularının aldığı paralar dizideki rolüne ve toplumda tanınmış olma durumuna göre değişir. Oyuncular genellikle bölüm başına ödeme almakla birlikte anlaşmalar çoğunlukla sezonluk yapılmaktadır. Sezon bittiğinde yapımcı ile oyuncu tekrar yıllık anlaşma yaparlar. İlk sözleşme yapılırken oyuncunun ne tür reklamlarda oynayacağına bile yapımcı karışabilir ve buna göre sözleşme imzalanır. Oyuncunun menajer`e komisyon parası vereceğini de unutmamak gerek. Aşağıda 2015 yıı için ortalama bazı ücretler yazılmıştır, oyuncunun meşhur(tanınmış) olmad durumuna göre bu paralar daha yüksek de olabilir. Normal oyuncular maaş ile çalışmaz, dizi başına veya sezon başına ücret alır. TV Kanalları`nın yaptığı iç yapımlarda ise maaşla çalışma durumu olabilir. Oyuncular eğer bir cast ajansı aracılığı ile gelmişse cast ajansı da komisyon alır.
Oyuncunun Dizideki Rolü ve Oyuncuların bölüm başına aldığı ücretler
Başrol oyuncusu : 30.000-100.000 bin TL arasında değişir.
Yan rollerdeki oyuncular: 5.000-10.000 TL
Basit oyuncu : 1.000 - 5.000 bin TL
Bölüm oyuncusu 500-1.000 TL arası
Yardımcı oyuncu 100-200 TL
Figüran: 50-100 TL
Dizi ve Sinema filminde aşağıdaki görevlilere de para ödenir
Yönetmen: 20.000-30.000 TL
Yönetmen Yardımcısı: 1000-5000 TL
Senarist: 10.000-20.000 TL
Müzisyen 5.000-10.000 TL
Dizi Oyuncusu olup maaş almak için ne yapmak gerek
Dizi oyuncusu olmak için iki yol var, birincisi yakın akraba veya çevre sayesinde küçük rollerle başlayıp yeteneğine göre yükselmek. İkinci yol ise modellik yarışması, güzellik yarışması, tiyatro seçmeleri gibi bir yarışma ile daha ilk anda birinci olup, bu başarının etkisi ile yükselmektir. örneğin Kıvanç Tatlıtuğ ilk önce 2002 yılında Best Model of Turkey yarışmasını kazandığı için ilgi çekmiş ve Amerikalılar Karadeniz`de 2 , Gümüş gibi filmlerde rol almış ve en son Aşk-ı Memnu ile patlama yapıp efsane olmuştur. Hiçbir oyuncu ilk rolünde meşhur olmamıştır.
Eğer çevreniz yoksa ve bir yarışmaya katılma durumunuz yoksa oyuncu olmak için cast ajansı denilen firmalardan birine başvuru yapıp onların kataloğunda yer alabilirsiniz. Bu durumda dizi yapımcıları katalog içersinden oyuncu veya figüran seçimi yapıp sizi değerlendirme için çağırır, çağrılan 20-30 kişi ile yapılan görüşmelerden sonra dizide oynayacak figüranlar ve oyuncular seçilir. Fakat başrol oynamak için cast ajansı asla yeterli değildir. Cast ajansları size belki yılda bir kere gelecek bir fırsat verir. Bunun sonunda "ben bu rolde oynamam" veya "neden bana başrol verilmedi" demek yerine elinizden gelen en iyisini yapıp yönetmenin gözüne girmektir. Figüran olarak günlük 100 Tl para alarak başlarsınız ve yeteneğiniz varsa yükselirsiniz.
Oyuncu olmanın kötü yönleri var mı
Oyuncular ne kadar para kazanıyor diye merak etmek güzel fakat bunun olumsuz yönlerini de hatıylayalım. Toplumda birçok kişinin ilgi ile ve merakla baktığı oyunculuk da futbolculuk gibidir. Dışardan eğlenceli ve güzel görünür. Fakar bir futbolcu aylarca hazırlık yapıp ter döktüğü gibi dizi oyuncusu da günlerce prova yapıp, rol ezberlemek ve yeri geldiğinde ağlamak zorundadır. Senaryoda yazılı ise öpüşmesi ve dayak yiyip yerlerde yuvarlanması gerekebilir. iyi bir oyuncu olmak için en önemli özellik rolün gerektirdiği kişiye dönüşmektir. Buna oyuncular arasında "Role girmek" denir. Role girmek için oynayacağınız karakterin yeteneklerini ve davranışlarını inceleyip ona göre yaşamalısınız. Örneğin rolünüzde çöpçülük varsa belinizi büküp elinizle çöp ve pislik toplamayı ve bunu yaparken suratınızı ekşitmemeyi öğrenmelisiniz.
Oyunculuğun kötü taraflarına örnekler:
- Dizi çekimleri Gece geç saatlere kadar sürebilir. Uykum geldi diyemezsiniz.
- Çekimler sırasında saç şeklinden kıyafete kadar herşeyi başkaları seçer, beğenmeseniz de severek giymen gerekir.
- Sevmediğiniz yiyecekleri mutlu şekilde yemen gerekir.
- "Suratına tükürmem" dediğin bir tipi ateşli şekilde öpmen gerekebilir.
- Yapımcı ve yönetmen ne derse onu yapman gerekir.
- Aynı sahneyi 5 kere çekip hepsinde aynı şekilde mutlu olman ve aynı sözleri söylemen gerekir.
- 10 sayfa yazıyı iki gecede ezberlemen gerekir.
- Sokakta dolaşamazsın, önüne atlayan herkese imza vermen ve birlikte selfie çekmen gerekir. Seyirci ile veya gazeteci ile kavga edersen ertesi gün akşam haberine konu olursun.
- Plajda bikini ile dolaşırken veya sevgilinle tekenede otururken her köşeden bir magazinci çıkacak diye endişe edersin.
- Kötü roller ile meşhur olduysan yolda önüne atlayan ihtiyar teyzeler saçını başını yolabilir.